úterý 31. března 2009

První pyl


Teplé odpoledne vylákalo včely z úlů k první prohlídce okolí. Včely donesly první letošní pyl. Pyl je v tuto dobu potřebný pro výživu rychle přibývajícího plodu.

neděle 29. března 2009

Jarní prohlídka


Využil jsem chvilkové oteplení na rychlou jarní prohlídku. Na fotografiích je rámek a detail včel z prostředního nástavku třínástavkového včelstva. Zřetelné je posunutí plodového tělesa k přední stěně úlu. Takové včelstvo velmi rychle reaguje na krátkodobé oteplení a vyletuje k proletu. U zadní stěny úlu jsou vidět ještě zavíčkované medové zásoby, které při prohlídce rozškrábnu. Prohlídka je rychlá a cílem je zjistit stav včelstva a zkontrolovat přítomnost a kvalitu plodu.

sobota 21. března 2009

Topol osika, Populus tremula


Jaro je nedočkavé. Doma ve váze nám vykvetly jehnědy Topolu osika. Doufám, že veku vykvetou do týdne. 

Velikonoční medové perníčky II

Perníčky obsahují velké množství medu a zdálo by se, že pečením se poškodí v medu cenné látky. Vykrajované tvary se ale pečou jen několik minut a teplota uvnitř perníčku nepřekročí 90°C. Aktivita cenných látek se sníží jen o několik procent. Nešetrné rozehřátí zkrystalizovaného medu může poškodit med více.

(Zdroj: Dalibor Titěra, Včelí produkty mýtů zbavené)

Ukázku perníčků naleznete - zde: Viz také starší záznam:

Kontakt:

úterý 17. března 2009

Velikonoční medové perníčky


Svátky jara se blíží, i když to za okny není vidět. Začínáme péct a zdobit dekorační medové perníčky.
Ukázku perníčků naleznete - zde:

V případě, že máte o perníčky zájem - kontaktujte nás - zde:

neděle 15. března 2009

Líska obecná, Corylus avellana


První včelí pastva teprve čeká ukrytá v jehnědách. Při prvních slunečních paprscích se ale pyl již sype, alespoň na sklíčko mikroskopu.

Vnitřní informace

Vnitřní teplota stoupla a ustálila se na teplotě 34.5°C. Teploměr je uvnitř plodového tělesa. Tato teplota je velmi přesně udržována a je důležitá pro zdárný rozvoj plodu. V případě chladného počasí včely nikdy neopustí zahřívaný plod. Včelstvo tak může vyhladovět a uhynout, i když jsou v jiné části úlu bohaté medové zásoby.

sobota 14. března 2009

Jarní prolet



Dnes konečně létají včely. Je sníh, ale slunce má již sílu a rychle zahřívá úly. Včely využívají každé takové chvíle. Rychle kontroluji jeden úl a zavíčkovaných zásob je stále dost.

úterý 10. března 2009

Včely, Med a Vysočina

O víkendu jsem navštívil rodiče na Vysočině. Otec právě čistil a dezinfikoval své již zasloužilé úly. Vše teď má připravené na jarní rozšiřování včelstev.

pondělí 9. března 2009

Jarní plodování

Dešťové přeháňky se střídají se sněhovými. Venkovní teplota je kolem +4°C. Ale uvnitř úlu je již teplota potřebná pro rozvoj plodu. Teploměr je umístěn mezi horními nástavky a v tuhle chvíli je uvnitř plodového tělesa.

sobota 7. března 2009

Hádanka

Dnes jsem testoval fotografování s mikroskopem. Pořídil jsem tento snímek. Poznali by jste, co to je.

středa 4. března 2009

Čekání na slunce III

Vrba jíva - je jedna z hlavních včelařských dřevin. Přináší včelám nejen velké množství pylu, ale také velké množství nektaru. 

úterý 3. března 2009

Čekání na slunce II

Topol osika - další strom, který přináší včelám jarní pyl.

pondělí 2. března 2009

Čekání na slunce

Včely i stromy čekají na slunce. Jehnědy se otevřou a včely přinesou první jarní pyl.

Na snímku jsou jehnědy Lísky obecné.

neděle 1. března 2009

Plodování v předjaří

Teploměr umístěný uvnitř úlu nám ukazuje vysokou teplotu. Včely již naplno plodují. Uprostřed plodového tělesa musí být 34.5°C pro zdárný vývoj larev a kukel.