středa 27. května 2009

Opočinek po práci


I včelař si potřebuje odpočinout od svých včel. Včely se ale vyskytují všude, ať včely medonosné nebo včely samotářské. Ale tentokrát jsme konečně nalezli místo, kde včely nežijí - Sloupsko - šošůvské jeskyně v Moravském krasu.

Snímky z jeskyní nejsou určeny ke stahování, kopírování a dalšímu použití! V takovém případě se obraťte na Správu jeskyní České republiky. Děkujeme.

Oddělky - Vysočina


V dnešním včelařství jsou roje nežádoucí, protože se projeví oslabením včelstev. Jedním z hlavních protirojových opatření je tvorba oddělků. Oddělky jsou malá včelstva uměle vytvořená ze silného včelstva.

Na snímcích je tvorba oddělků na včelnici na Vysočině a umístění malých úlků - plemenáčů na stanovišti, kde dojde k oplodnění mladých matek.

Roje - Vysočina

Rojení je pro včely přirozeným způsobem zvětšení počtu včelstev v přírodě. Při rojení dojde také k omlazení matky v původním včelstvu. Při rojení se včelstvo rozdělí na dvě části, jedna opouští domovský úl a vyhledá si novou dutinu. Včely při rojení nejsou agresivní, i když budí respekt velkým množstvím létajících jedinců. 

Na snímku přilétá roj k nastraženému rojochytu, prázdnému úlu, který je umístěn asi 200m od včelnice. Můj otec Jan Urban upravuje velikost česna rojochytu. 

sobota 16. května 2009

Nové matky



Dnes jsme na nové včelnici kontrolovali, zda se nám líhnou matky z matečníků. Z každého oddělku jsme vyjmuli matečník s pravidelným kruhovým otvorem. Matky se vylíhly správně.

čtvrtek 14. května 2009

Nová včelstva




Výsledkem chovu matek jsou zralé matečníky, ze kterých se za jeden den vylíhnou nové matky. Matečníky se vyjmou z chovného úlu a oddělí se od dřevěné loučky. Potom se po jednom umístí do nového včelstva - oddělku. Skupinou oddělků jsme osadili novou včelnici. 

neděle 10. května 2009

Med a pyl


Tak tentokrát jsem přišel pozdě. Pyl a nektar jsou již v úlu. Pampelišky jsou jedním ze zdrojů snůšky jarního medu.

Na snímku: Smetanka lékařská (Taraxacum officinale) - semena, Pylové zrno

sobota 2. května 2009

Kuřák

Kuřák je zařízení, které včelař používá k uklidnění včel. Kuřák je zařízení, které někdy uklidní i včelaře.

pátek 1. května 2009

Chov matek


Začínáme s chovem matek. Na prvním snímku vidíte ručně přenesenou larvičku do umělé matečníkové misky - fotografie je pořízena 30. 4. 2009 večer. Na druhém snímku je přijatý matečník - fotografie je pořízena na stejné loučce 1. 5. 2009 ráno.